Vaniljfudge

En av de godaste sakerna som man gör till jul måste ju vara fudge! Jag älskar det helt enkelt, så det är ett riktigt hett tips till er alla att göra om ni inte redan gjort det! Men då är ju frågan vad man ska smaksätta den med, för det finns ju hur många olika som helst. Mintfudge, chokladfudge, lingonfuge, ja listan är lång! Själv valde jag att göra en vaniljfudge, för jag tycker att vanilj är så himla gott överhuvudtaget så det kändes som en bra idé. Egentligen är receptet inte alls så himla krångligt, men såklart så fungerade ju inte kökstermometern (fy på den) just då jag behövde den som mest så jag visste inte alls när den var 122 grader varm utan fick chansa. Det gjorde att min fudge blev lite väl mjuk och den var inte alls så lätt att skära utan klibbade bara ihop till en klump…men riktigt god var den i alla fall! Så det är verkligen ett hett tips det här med fudge, men kolla bara att kökstermometern funkar innan ni börjar!

 

Vaniljfudge:

 

     Ingredienser:

·    1 vaniljstång

·    5 dl socker

·    2 ½ dl vispgrädde

·    1 ½ dl mjölk

·    2 msk sirap

 

 

Klä bottnen på en brödform (ca 10 x 30 cm, för 30 bitar) med bakplåtspapper.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Blanda socker, grädde, mjölk, vaniljfrön och sirap i en kastrull. Tänk på att använda en stor och vid kastrull så att smeten inte kokar över. Koka upp på svag värme under omrörning tills sockret lösts upp.

Låt sedan koka utan omrörning tills smeten har 122°C. Kontrollera med en digital kökstermometer.

Ta kastrullen från värmen och låt svalna 5 minuter. Rör sedan med en slev tills smeten blivit tjock och matt.

 

Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär upp i tärningar innan fudgen kallnat helt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: