Chokladkakor med flagad mandel
Det här är en av mina favoritkakor så därför ville jag baka den. Receptet kommer från min kära farmor och så länge jag kan minnas så har hon alltid bakat den, både till på sommaren och vintern. Kakan är inte speciellt svår att göra, tycker i alla fall jag, och resultatet blir en supergod chokladkaka som passar till alla tillfällen, även jul! Så skynda plocka fram ingredienserna och börja baka, för tro mig, det här är en kaka man inte vill missa!
Chokladkaka med flagad mandel:
Ingredienser:
· 200 g smör
· 3 dl socker
· 2 ägg
· 1 dl kakao
· 2 dl vetemjöl
· 4 tsk vaniljsocker
· 1 tsk bakpulver
Glasyr:
· 2 dl vispgrädde
· 2 dl socker
· 2 msk sirap
· 100 g fazer mörk blockchoklad
· 100 g smör
Garnering:
· Flagad mandel

Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.
Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör sedan ihop allt och rör till en jämn fin smet.
Bred ut smeten i en långpanna ( ca 35x20 cm) med smortsmörpapper. Grädda i 175 grader i 15-20 min.
Vänd kakan upp och ner på smörpapper och dra försiktigt bort smörpapperet på kakan.

Gör glasyren: Blanda gräddde, socker, sirap och blockchokladen ( i bitar ) i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknat och chokladen smält, ca 10-15 min. Ta sedan kastrullen av värmen och rör ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.

