Saffrans Bullar
Saffrans bullar är ju ett måste till jul. Med det här recepte kan man både göra lusse bullar och saffrans bullar. Och jag har använt mig av mitt farmors recept.

Deg:
125 g smör
5 dl mjölk
50g jäst (1 pkt)
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (2 påsar) morta saffran med 1 tsk socker
Ca 15 dl vetemjöl
Smör röra:
300g smör
1 ½ dl florsocker
2 dl socker
2 tsk vanilj socker
(Och sedan riven mandel massa på)

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Smält smör och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av deg vätskan. Tillsätt resten av vätskan, saltet sockret och ägget. Rör i hopp. Och tillsätt mjöl lite om taget. Arbeta degen smidigt ungefär tills degen har släppt kanten. Låt degen jäsa under duk i en timme. Arbeta ut degen på ett bord för dela degen i två delar och kavla ut den. Bre på smör röran och riv mandel massan över. Rulla ihop och skär i cirka 0,5 cm stora bitar. Om man vill göra lusse bullar så tar man bara degen och rullar ut små längder och rullar i hop kanterna. Lägg ner i formar och grädda i cirka 10 minuter.

Ta ut och låg på ett galler ät bullarna medans dom är varma (när dom är som godast) med ett glas kall mjölk.